Onlangs ontvingen wij op de redactie een vraag van een lezeres en die luidde als volgt: “Na het ontharen van mijn oksels blijft er altijd een grijze waas achter. Ik vind dat niet mooi en vraag me af wat ik kan doen om dit te voorkomen of weg te krijgen”. Wij vroegen aan een aantal schoonheidsspecialisten of ze dit probleem herkennen en een oplossing weten. Schoonheidssalon Esthetique Bergeijk vermoed dat de grijze waas veroorzaakt wordt door het scheren van de oksels waardoor er nog haartjes onder de huid zitten. Bij scheren haal je alleen de haartjes boven de huid weg en de donkere haartjes onder de oppervlakte blijven zichtbaar. IPL ontharen is volgens haar dan een goede oplossing. Schoonheidssalon ‘FF Nix in Almelo vult aan dat je ook je oksels kunt laten harsen om alle haartjes te laten verwijderen. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken.

Concentratie van dode huidcellen

Donkere plekken in de oksel kunnen ook veroorzaakt worden door een concentratie aan dode huidcellen. De dode huidcellen zitten vast in microscopische kleine putjes in de huid. De oplossing is dan om de oksel te exfoliëren en dan het liefst met producten die melkzuur bevatten.

Huidaandoening Acanthosis nigricans

De huidaandoening Acanthosis nirgricans(acanthose= verdikking van de opperhuid, nigricans= ‘verzwartend’) is een huidbeeld met verdikking van de huid in de oksels, liezen, bilnaad, nek, rond de navel. Door deze verdikking is de huid vaak donker verkleurd, alsof de huid vuil is. Daarnaast groeien er wratachtige bultjes, die acrochordon of ‘skin tags’ genoemd worden. Raadpleeg hiervoor je huisarts of dermatoloog. Behandeling van acanthosis nigricans is moeizaam. Toepassing van zalf met tretinoïne of salicylzuur kan soms helpen. Ook acitretine als tabletten is geprobeerd. Daarnaast moet natuurlijk gezocht worden naar de onderliggende oorzaak. Behandeling daarvan verbetert vaak (ook) de klachten. De skintags kunnen wel eenvoudig worden verwijderd.