Permanent of blijvend ontharen is een reeks van behandelingen waarbij overtollige haartjes met behulp van laser of IPL (flitslicht) verwijderd worden. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de hoeveelheid haar, de kleur en dikte van huid en haar en de locatie die behandeld moet worden. Uit een poll op wwww.beautynieuws.nl blijkt dat 32% van de bezoekers hier ervaring mee heeft: iets meer dan de helft hiervan is tevreden (17%), iets minder dan de helft niet (15%). Acht procent van de mensen onthaart zich niet en 61% van de mensen heeft nog geen ervaring met IPL- of laser ontharen. En voor deze laatste groep hebben we tips om tot de beste resultaten te komen als het om permanent ontharen gaat.

IPL ontharen

Intense Pulsed Light-technologie (IPL ontharen) is een populaire methode die onder andere door schoonheidsspecialisten wordt gebruikt om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. IPL-ontharen lijkt op laser-ontharen en is gebaseerd op hetzelfde principe: het pigment in het haar neemt de energie uit het licht op waardoor de haarwortels vernietigd worden. Er wordt echter geen gebruikgemaakt van laserlicht van één golflengte, maar het gaat om ‘gewoon” licht van alle golflengten waar een filter op wordt toegepast. Het is daarom iets minder precies dan laser ontharen en werkt niet goed op blonde, witte of grijze haren omdat deze onvoldoende pigment bevatten. Ook een getinte of bruine huid is lang niet altijd geschikt voor IPL. Uit onderzoek van de consumentenbond (2012) blijkt dat IPL ontharingssystemen voor thuis zoals de Philips Lumea ook nog geen goede resultaten opleveren.

Laserontharen

Bij laser ontharen wordt er gebruikt gemaakt van een apparaat dat laserlicht uitzendt —een smalle, geconcentreerde lichtbundel van één golflengte. Laserlicht is feite heel krachtig licht, sterk gefocust en daardoor in staat heel precies te werken. Net als bij IPL ontharen wordt de energie van het laserlicht opgenomen door het pigment in het haar en vervolgens doorgestuurd naar het haarzakje. Deze wordt hierdoor vernietigd.

Behandeltijd en aantal behandelingen

De behandeling van laser- en IPL ontharen is alleen effectief als ze zich in de groeifase bevinden. Maar omdat dat niet altijd het geval is moet de behandeling meerdere malen herhaald worden. In het algemeen heeft men in professionele schoonheidssalons of -klinieken 5 tot 8 behandelingen nodig met een tussenliggende periode van 6 weken tot 3 maanden om voldoende haar te verwijderen (60-90% haarreductie). Niemand kan echter 100% garantie geven omdat sommige haren toch terugkomen. Veel aanbieders hebben het dan ook liever over “permanente haarreductie” in plaats van over “permanente ontharing.

Welke behandeling is beter voor ontharen: laser of IPL?

Welke apparatuur moet worden ingezet hangt vooral af van de kleur van je huid en de kleur van het haar dat verwijderd moet worden. Met de juiste apparatuur kan iedere huid veilig en goed behandeld worden, maar helaas zijn er ook minder goede apparaten op de markt of de apparatuur blijkt niet geschikt voor jouw huid. Je zult je dus voorafgaand aan de behandeling goed moeten oriënteren. Dat kun je doen door de volgende vragen aan een potentiele behandelaar te stellen:

Hoe lang werkt je al met de betreffende ontharingsapparatuur en wat zijn de resultaten tot nu toe?

Heb je een opleiding ontharen gevolgd of heb je bij de leverancier van de apparatuur een cursus gedaan?

Hoeveel behandelingen heb ik nodig om te komen tot 80% haarredcutie? Voor wie zijn de extra kosten als het toch langer blijkt te duren?

De kosten van ontharen hangen af van het te ontharen lichaamsdeel, het aantal behandelingen en de prijs per behandeling. Vergelijk prijzen voordat je definitief een beslissing neemt.

Resultaten enquete ontharen

Tot slot nog de resultaten van de uitkomst van de poll op www.beautyNieuws.nl. De vraag stond in maart/april 2013 online en luidde als volgt

“Permanent of blijvend ontharen is een reeks van behandelingen waarbij overtollige haartjes met behulp van laser of IPL (flitslicht) verwijderd worden. Heb jij dit al eens laten doen?”. Er deden 306 bezoekers mee aan de poll en de antwoorden waren als volgt

Ja, en het is me goed bevallen (17%)

Ja, maar het is me niet goed bevallen (15%)

Nee, hier heb ik nog geen ervaring mee (61%)

Nee, ik onthaar me niet (8%)