Beautynieuws on Facebook Beautynieuws on Twitter Beautynieuws on Google Plus

Checklist voor wel/geen plastische chirurgie

Geplaatst op september 10, 2016
Checklist voor wel/geen plastische chirurgie

Consument steeds vaker de dupe van ongeschoolde ‘professionals’ bij cosmetische ingreep

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft checklist uitgebracht voor consumenten die een cosmetische ingreep overwegen. Hiermee kun je aan de hand van 5 B’s (bedenk, beoordeel, bespreek, bezin en wees je bewust) een betere keuze maken in ingreep en arts.

Waarom zou je een checklist gebruiken?
Omdat er nog te vaak iets mis kan gaan. Jaarlijks worden er zo’n 100.000 ingrepen in Nederland gedaan bij de plastische chirurg en helaas is de kwaliteit niet overal gegarandeerd. Zo zijn er nog te vaak hersteloperaties nodig en is er soms gebrek aan nazorg. Met deze checklist probeert de NVPC te voorkomen dat je in een onveilige situatie of malafide praktijk terecht komt of een teleurstelling tegemoet gaat. Elke medische ingreep neemt risico’s met zich mee waardoor goede kwaliteit van zorg een randvoorwaarde is voor een succesvolle ingreep en goed resultaat.

Daarom is het belangrijk om:
- goed te bedenken welk resultaat je wilt halen en er zelf onderzoek naar doet
- te beoordelen waar en door wie je de behandeling wil laten doen en je hierbij niet teveel laat (ver)leiden door intermediairs of internetforums
- je verwachtingen bespreekt met een plastisch chirurg en je door hem/haar volledig laat informeren over de mogelijkheden, de ingreep en de herstelperiode
- je daarna je bezint en bedenktijd neemt voor je ingreep
- en je je bewust bent van de risico’s en daarom vraagt naar de nazorg

Artsen zonder opleiding
Hay Winters is bestuurslid binnen de vereniging en vertelt: “Voor cosmetische chirurgie zijn een hoop aanbieders en aanbiedingen. Het grootste probleem voor ons is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen. Het blijft daardoor mogelijk dat artsen grote chirurgische ingrepen doen, zonder goede opleiding en kwalificaties, alleen omdat ze zichzelf bekwaam achten.” De NVPC heeft een kwaliteitsbeleid en tracht daarmee de kwaliteit voor patiënten te waarborgen. Daarbij is vastgesteld dat stunten met prijzen en gratis behandelingen niet zijn toegestaan, evenals geen plastische chirurgie bij minderjarigen.


De checklist

1. Bedenk welke verandering je wilt zien
Denk goed na over wat je graag wilt en overleg met de chirurg over de haalbaarheid van jouw gewenste resultaat. Zorg er zelf voor dat je helemaal op de hoogte bent van de mogelijke complicaties en uitkomsten.

2. Beoordeel wie jou het beste kan behandelen
Doe onderzoek naar de kliniek en arts waar je naartoe gaat. Ga niet blind af op de adviezen op internet of iemand die jou niet gaat opereren. Op de website van het CIBG het Ministerie van Volksgezondheid vind je het BIG register voor de zorgconsument, hier kan je zien jouw zorgverlener bevoegd is zijn of haar beroep als plastisch chirurg uit te oefenen en inderdaad plastisch chirurg is.

3. Bespreek alles goed door met je plastisch chirurg
Zorg voor een consult bij de chirurg die jou gaat opereren waarbij je alles vraagt over het verloop van de ingreep, de narcose of lokale verdoving, de duur van de ingreep en eventuele hechtingen. Vraag ook naar de mogelijke risico’s en complicaties van de ingreep en wat je van de herstelperiode kan verwachten. Kijk voor reviews over cosmetische ingrepen op www.plastischechirurgiereview.nl

4. Bezin en neem bedenktijd
Neem altijd ruime bedenktijd na het gesprek. Een chirurgische ingreep aan je lichaam leidt tot permanente veranderingen. Ook al ben je er zeker van dat je de ingreep wil laten uitvoeren, dan is het toch nog verstandig om nog even de tijd te nemen.

5. Kies bewust: wat krijg je voor je geld?
Zorg tot slot dat duidelijk is wat allemaal bij de prijs krijgt inbegrepen, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Denk aan consulten voor en na de ingreep, eventuele overnachting, verbanden en andere middelen die je misschien nodig hebt.

Categorie: Tips voor de beste beauty en wellness behandelingen in Nederland » Welke arts of kliniek is goed bij cosmetische ingrepen en plastische chirurgie