Het aanbod van behandelingen waar je blijvend je haren kunt laten verwijderen is groot. Het gaat dan om het ‘definitief’ verwijderen van haartjes met behulp van IPL of laser. Een dergelijke behandeling is niet zonder risico. De gevolgen van een verkeerde behandeling kunnen bijvoorbeeld verbranding zijn met als resultaat littekenvorming en/of pigmentverschuivingen. Het gaat echter niet om blijvend letsel, maar om tijdelijke verstoringen in de opperhuid. Waar kun je dan het beste naar toe gaan en waar moet je op letten al je jezelf veilig en deskundig wil laten ontharen? De brancheorganisatie Anbos is hier kort en duidelijk over: ga naar een ANBOS-schoonheidsspecialist met de specialisatie Ontharingstechnieken.

Wat houdt blijvend ontharen in?

Ontharen met IPL of laser zijn methodes voor het verminderen van overbeharing. Pijnloos is de behandeling niet en uiteraard verschilt de gevoeligheid per lichaamsdeel. De IPL/Laser-methodes zijn effectief voor het reduceren van haar en niet geschikt voor blonde, witte, grijze en rode haren, omdat die haren gewoonweg niet genoeg pigment bevatten. De huidskleur is ook bepalend voor het resultaat. Er zijn zes huidtypen, en de donkerste twee (huidtype vijf en zes) zijn niet met IPL te behandelen, alleen met een laser met een aangepaste instelling. Het haar moet altijd donkerder zijn dan de huid.

Mag een schoonheidsspecialiste wel blijvend ontharen?

Laserbehandelingen en flitslichttherapie zijn volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geen voorbehouden behandelingen. Daarom mogen ook anderen dan artsen deze behandeling toepassen. Om te voorzien in een gedegen en onafhankelijke opleiding voor schoonheidsspecialisten initieerde ANBOS nu ruim vijf jaar geleden de specialisatie Ontharingstechnieken, een bundel van kennis over veiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden voor een IPL/laserbehandeling.

Gediplomeerd schoonheidsspecialist

ANBOS is van mening dat een onderneming altijd in het bezit dient te zijn van de juiste vakdiploma’s voor de behandelingen die zij/hij uitvoert. Schoonheidsspecialisten met de specialisatie ontharingstechnieken zijn onafhankelijk opgeleid, staan kritischer tegenover eenzijdige informatie van leveranciers en geven betere en veiligere behandelingen met IPL en laser. Er kunnen contra-indicaties zijn. Zoals overgevoeligheid voor licht, hormonale klachten, bepaalde ontstekingen, maar ook mensen met een auto-immuunziekte als reuma of mensen met een pacemaker, kunnen zich niet laten ontharen met een IPL/laser.

Ontharen in het gelaat kan vergoed worden door zorgverzekeraars

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het ontharen in het gelaat. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden zodat je weet aan welke voorwaarden jouw behandelaar moet voldoen. Kies voor een ANBOS-schoonheidsspecialist mét het vakdiploma ontharingstechnieken. De geregistreerde schoonheidsspecialist met dit vakdiploma is zowel gespecialiseerd in elektrisch ontharen als in IPL/Laserbehandelingen en volgt om de drie jaar een verplichte nascholing.

De winter is de beste periode voor ontharen via IPL of laser

Om verstoringen van de huid zoals pigmentverschuivingen te voorkomen mag je de behandelende plekken zes weken vooraf, tussendoor en achteraf niet blootstellen aan zon. Een perfecte periode om te starten met ontharen is oktober/november om zo voor de zomer vrij te zijn van ongewenste haargroei of ontsierende haartjes. Voor lichaamsdelen waar het haar snel groeit (gezicht, oksels, bikinilijn) moet er om de vijf tot zes weken behandeld worden. Voor de gebieden waar het haar langzamer groeit (benen, rug en buik) zit er acht tot tien weken tussen elke behandeling.